Kihelyezett Kari Tanácsülés Selmecbányán - Quo vadis, történelmi miskolci karok?

írta Boldizsár Csongor, 2014. június 7–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

SZABADTÉR

A Miskolci Egyetem két, jelentős történelmi múlttal rendelkező kara: az egyaránt 1735-ös alapítású Műszaki Földtudományi Kar és Műszaki Anyagtudományi Kar az utóbbi időben sokat foglalkozik az útkeresés gondolatával, annak érdekében, hogy a következő időszakban is sikeres oktatási és kutatási tevékenységet folytathassanak.

Kihelyezett Kari Tanácsülés Selmecbányán - Quo vadis, történelmi miskolci karok?

Május 30–31-én a két kar az alapítás helyszínén, Selmecbányán kihelyezett Ünnepi Kari Tanácsülést tartott „Quo vadis, történelmi miskolci karok?” címmel. Ezen a kétnapos spirituális úton a két kar tanácsának tagjai visszamentek az alapítás helyszínére, hogy erőt meríthessenek, valamint új célkitűzéseket találjanak az ősi Akadémia és a Kammerhof (a kamara grófság épületének) falai között.

A két miskolci kar ezzel történelmet is írt, hiszen az Akadémia Selmecbányáról 1919-ben történt elköltözése óta nem került sor hivatalos kari tanácsülésre az 1735-ös alapítás, valamint az 1762-es akadémiai rangra emelés helyszínén. Talán önmagában ez a tény is bizonyítja az európai uniós csatlakozás egyik előnyét Magyarország számára, hiszen e nélkül nem valószínű, hogy sor kerülhetett volna erre a felemelő rendezvényre a Felvidéken, a mai Szlovákia területén.

A kétnapos rendezvény első felében szakmai programok voltak, amelyek keretében a résztvevők meglátogatták a ma is működő Hodrusbányát, valamint a Selmeci Skanzen Glanzenberg-táróját. Az első nap végét selmeci eredetű, tradicionális szakestély zárta, előkészítve a másnapi ünnepi programot és hangulatot. A következő nap bonyolították le a két kar közös ünnepi Kari Tanács ülését, melynek levezető elnöke Kovács Ferenc akadémikus volt. Bőhm József professzor történelmi áttekintése után a két kar dékánja, Szűcs Péter professzor (MFK) és Gácsi Zoltán professzor (MAK) ismertette, hogyan képzelik el a két szervezet működését a jövőben középtávon, ugyanakkor megfogalmazták a legfontosabb stratégiai célkitűzéseket is.

Az ünnepi Kari Tanács ülésen különböző ipari cégek és szakmai szervezetek vezetői, többek között Nagy Lajos, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) elnöke, Horányi István okl. bányamérnök, főtanácsos, Vécsi György, a Miskolc Holding igazgatóságának elnöke is arról beszélt, hogyan lehetne erősíteni a jövőben a hazai bányászat és kohászat, illetve a földtudományok és az anyagtudományok fejlődését és megbecsülését. Emellett a két kar hallgatói képviselői, Veres Gábor Pál (MFK) és Erdőhegyi Csongor Csaba (MAK) is kifejtették véleményüket azzal kapcsolatban, hogy a még eredményesebb, és a fiatalok számára még vonzóbb képzés érdekében milyen irányú változásokat tartanának célszerűnek.

SZABADTÉR: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 131 cikkből

 • TIBES KONCERT AZ EGYETEMEN (10.15)

  TIBES KONCERT AZ EGYETEMEN (10.15) • 14 napja

  Csaba Tibor (Tibes) népszerű zenész, dalszerző-rapper az Alvajárók ébredése és egyéb nagysikerű dalok szerzője, előadója október 15-én koncertet ad a ROCKWELL KLUB előtti szabadtéri színpadon. Gyere te is, ott a helyed! Belépés:INGYENES!

 • Műanyagból üzemanyagot?!

  Műanyagból üzemanyagot?! • 35 napja

  A Miskolci Egyetem Energia-és Minőségügyi Intézeti Tanszékén zajló műanyaghulladék- feldolgozási kísérlet új mérföldkőhöz érkezett. A projekt kitalálója és szakmai irányítója Dr. Dobó Zsolt tudományos munkatárs.

 • Interjú Dr. Szabó-Tóth Kingával

  Interjú Dr. Szabó-Tóth Kingával • 196 napja

  Dr. Szabó-Tóth Kinga szociológussal, az Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének vezetőjével, nemzetközi dékánhelyettessel ültünk le beszélgetni az oktatási módszertanokról, a hallgatóság bevonásáról, az intézet megújulásáról.

 • IDÉN MÉG SPORTOSABB LESZ AZ EFOTT!

  IDÉN MÉG SPORTOSABB LESZ AZ EFOTT! • 228 napja

  Nem véletlen, hogy az EFOTT-ot tartják a legsportosabb nyári fesztiválnak, hiszen a táncon és a csápoláson túl – Jessie J, John Newman, Lost Frequencies, Dub FX, a Volbeat és a legnagyobb magyar együttesek koncertjei mellett – nappal számos mozgalmas tevékenységet lehet űzni, vagy éppen az új sportőrületeket kipróbálni. Itt a reggelek ébresztő tornával indulnak!

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30