Kiváló kívülállók – X-Men: Az eljövendő múlt napjai

írta Boldizsár Csongor, 2014. július 10–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

SZABADTÉR

A Marvelnél tökéletesen működik a kémia, ami lehetővé teszi, hogy két önálló hős egy epikus történetben találkozhasson, és egymást kiegészítve hozzák a közönség által elvárt szintet. Hogy ennek az emlékezetes és szerethető karakterek vagy a stílusos és családbarát történetek az okai, arról mindenkinek megvan a saját véleménye.

Kiváló kívülállók – X-Men: Az eljövendő múlt napjai

Láthattuk ezt a Bosszúállóknál, amiben a Marvel-univerzum legsikeresebb hőseit gyűjtötték össze, hogy közösen harcoljanak a gonosz ellen. Ez jellemző a Marvelre, ehhez értenek a legjobban; stílust teremtettek, azonban ez az irány áldozattal is járt: olyan sikerprojektekre, mint az X-Men, már egy ideje nem igazán tartottak igényt, és a Fox ezt kiszagolta, majd meg is vásárolta a filmes jogokat. A Marvel „balszerencséjére” az alapanyag hibátlan volt, és a mutánsok egyre nagyobb sikere után jöttek csak rá arra, hogy miféle kincset engedtek ki a kezükből. A Fox élt a lehetőséggel, és remekül adaptálta át a képregényeket a mozivászonra. Csakúgy, mint a Marvel.

Az eredeti X-Men-trilógiából megismerhettük a karaktereket, az X-Men: Az elsőkből megismerhettük múltjukat és fiatalkorukat; az, hogy ezt a két idősíkot egy filmbe kovácsolják össze, minden téren példátlan volt. Annyi mindennek kellett egyeznie, és annyi mindenre kellett figyelni, hogy öngyilkos vállalkozásnak tűnt a rengeteg rizikófaktor miatt. De az elképzelés valósággá vált, megszületett Az eljövendő múlt napjai, és az eredmény önmagáért beszél.

A történet szerint a jövőben a mutánsokat a pusztulás fenyegeti. A szerény mennyiségű kívülálló-populáció állandó utazásra van kárhoztatva, ugyanis az emberek által fejlesztett Őrrobotok folyamatosan kutatják őket, és végeznek a megtaláltakkal. X Professzor (Patrick Stewart) Magnetóval (Ian McKellen) és még néhány mutánssal összeverbuválódva próbál túlélni, de amikor egy végső rajtaütés van kilátásban, új tervvel kell előállniuk: Kitty (Ellen Page) segítségével valakit visszaküldenek a múltba, hogy megakadályozzák Mystique-et (Jennifer Lawrence) abban, hogy végezzen Traskkal (Peter Dinklage), hiszen a feltaláló meggyilkolása után indult el az Őrrobotok gyártása. Az egyetlen potenciális jelölt erre a veszélyes és fontos feladatra Farkas (Hugh Jackman), akinek a szövetei és képességei lehetővé teszik azt, hogy tudata túlélje az időutazást, amíg a teste a jövőben marad. De sietnie kell, mert ha az Őrrobotok megtalálják őket, és elpusztítják a testét, akkor az egész akció meghiúsul, és kedvenc mutánsaink története véget ér.

Nem túlzás kijelenteni, hogy a legújabb X-Men-film az év egyik legjobban sikerült blockbusterja. Elképesztően összetett és csavaros cselekményszálai összegabalyodnak, megforgatják a nézők gondolatait, majd tökéletes kidolgozottságuknak köszönhetően végül célt érnek. Mindemellett vicces stílusával és dialógusaival nem felejti el, hogy legfontosabb feladata mégis a szórakoztatás. De ez már az X-Men: Az elsőkre is igaz volt, ahol a fiatal generáció esetében nagyon beletrafáltak a színészek kiválasztásába – Michael Fassbenderrel és James McAvoyjal az élen. Éppen ezért Bryan Singer – aki az első két X-Men-rész után visszatért a rendezői székbe – nem volt rest, és a sikeres alapkoncepcióra még egy merészet ráhúzott: egy filmbe gyúrta a régi, megszokott karaktereket a feltörekvő, fiatal generációval, aminek az időutazás tökéletes terepet adott. Az akciójelenetek, a képességek megvalósításai lenyűgözőek és izgalmasak, mindig jó helyen alkalmazzák őket, egy percre sem eresztve el a nézőket. A színészi játékra sem lehet panaszunk, minden emlékezetes és szívünknek kedves karakter feltűnik a filmben. Még az elcsépelt szerelmi háromszög Mystique, Magneto és Javier között sem olyan, ami már a könyökünkön jön ki – valahogy mutánsokkal és a fantasztikus fiatal színészekkel sokkal izgalmasabb. Hugh Jackman megint csak azt csinálta, amihez a legjobban ért: hozta az überlaza és férfias, kőkemény figuráját, aki ritkán beszél, de akkor valószínűleg olyat mond, amit mindenki megmosolyog a nézőtéren. A női nézők legnagyobb örömére még villant is egyet.

A vizuális effektek ismét kiválóak: már-már Inception-i magasságokba emelték a látványvilágot akkor, amikor Magneto egy egész stadiont szakít ki a helyéről, és fogja közre vele a Fehér Házat. De az sem semmi, ahogy Quicksilver (Evan Peters) kedvenc Pink Floydos pólójában egy egész csapat rendőrt fegyverez le Magneto kiszabadításánál. A film egyik legemlékezetesebb jelenetét köszönhetjük az Amerikai Horror Story fiatal sztárjának, ami azt is elárulja, hogy a mellékszereplők is nagyon sokat tettek hozzá a film sikeréhez.

Ha nem nézzük az eszméket és a személyes ellentéteket, és a mutánsoknak szurkolunk, akkor mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy az Őrrobotok és a feltalálójuk is tökéletes választás volt az idézőjeles gonosz szerepére. A Sentinelnek keresztelt robotok kegyetlen és hiteles tömegpusztító fegyverek, akik már az első percben bebizonyítják, hogy mindenkinek van félnivalója, és ha egyszer az útjukba áll valaki – legyen az tűzember, jégember, időjárást szabályozó Halle Berry vagy fémet mozgató Magneto –, nincs irgalom.

Láttunk már időutazásról szóló filmet, és láttunk már X-Men-mozikat is, de Az eljövendő múlt napjai sokkal több ezeknél. Ritka az, amikor a múltban és a jövőben ennyire együttműködik a kémia, a karakterek ennyire élvezik azt, amit csinálnak. Az eljövendő múlt napjaiban minden összeáll, értelmet kap, és szerencsére további kérdéseket tesz fel.

Ha valaki csak egy filmet akar idén megnézni a mozikban, akkor mindenképpen ez legyen az. Az elképesztő sikernek, valamint a Box Office listán jegyzett első helyezésnek köszönhetően nem kérdés, hogy az X-Men legújabb része a 2014-es év filmje, és már javában zajlanak a folytatási munkálatok. Ha valaki nem hisz a híreknek, nézze meg a film záró képsorait, ahol az alkotók egy rövid betekintést engednek a 2016-ban érkező X-Men: Apokalipszis világába is, bebizonyítva, hogy a Marvel mutánsainak nincsenek korlátai se térben, se időben.

Keszi Bálint

A képek forrása:

link

link

link

SZABADTÉR: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 131 cikkből

 • TIBES KONCERT AZ EGYETEMEN (10.15)

  TIBES KONCERT AZ EGYETEMEN (10.15) • 45 napja

  Csaba Tibor (Tibes) népszerű zenész, dalszerző-rapper az Alvajárók ébredése és egyéb nagysikerű dalok szerzője, előadója október 15-én koncertet ad a ROCKWELL KLUB előtti szabadtéri színpadon. Gyere te is, ott a helyed! Belépés:INGYENES!

 • Műanyagból üzemanyagot?!

  Műanyagból üzemanyagot?! • 66 napja

  A Miskolci Egyetem Energia-és Minőségügyi Intézeti Tanszékén zajló műanyaghulladék- feldolgozási kísérlet új mérföldkőhöz érkezett. A projekt kitalálója és szakmai irányítója Dr. Dobó Zsolt tudományos munkatárs.

 • Interjú Dr. Szabó-Tóth Kingával

  Interjú Dr. Szabó-Tóth Kingával • 227 napja

  Dr. Szabó-Tóth Kinga szociológussal, az Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének vezetőjével, nemzetközi dékánhelyettessel ültünk le beszélgetni az oktatási módszertanokról, a hallgatóság bevonásáról, az intézet megújulásáról.

 • IDÉN MÉG SPORTOSABB LESZ AZ EFOTT!

  IDÉN MÉG SPORTOSABB LESZ AZ EFOTT! • 259 napja

  Nem véletlen, hogy az EFOTT-ot tartják a legsportosabb nyári fesztiválnak, hiszen a táncon és a csápoláson túl – Jessie J, John Newman, Lost Frequencies, Dub FX, a Volbeat és a legnagyobb magyar együttesek koncertjei mellett – nappal számos mozgalmas tevékenységet lehet űzni, vagy éppen az új sportőrületeket kipróbálni. Itt a reggelek ébresztő tornával indulnak!

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30