Demóna - Ezúttal a gonosz a főszereplő

írta Muntyán Bernadett, 2014. július 16–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

SZABADTÉR

Mindig minden mesében van egy gonosz hős. Egy gonosz, aki mindig a szerelem útjába akar állni, vagy el akarja foglalni a királyságot, vagy csupán örömét leli abban, ha a tiszta szívű főhősünket akadályozza útján. Azonban sosem kapunk arra a kérdésünkre választ, vajon mindennek mi az oka.

Demóna - Ezúttal a gonosz a főszereplő

A gonoszt eredendően kegyetlennek állítják be ezek a tündérmesék, s nem törődnek az ő történetükkel. Számukra a lényeg a főszereplő életének gördülékenysége, s hogy ő boldog legyen. A gonosz senkit sem érdekel.

A sztori adott: egy ártatlan leányt, aki a légynek sem tudna ártani, elátkoz egy gonosz tündér, születésekor. Az átok szerint, mielőtt a lány betöltené 16. születésnapját, megszúrja az ujját egy rokka orsójával, és meghal. Ez az ismert alkotás a Csipkerózsika. Ezúttal azonban a Disney egy másik oldalról közelítette meg saját kreációját. Most a gonosz tündért, Demónát állította a történet középpontjába, s ez alkalommal az ő szemével láttatja a mindenséget. A világ, amelyben Demóna él, egy bűbájos erdő közepén próbál láthatatlan maradni.  

Ez a hely, ahol együtt él tündér, manó, s megannyi mesébe illő varázslatos hős, Múria földje. Ezúttal is, mint megannyi történetben, az emberi kapzsiság minden átok és gonoszság okozója. Demóna összebarátkozik egy fiúval, beengedi őt különleges világába, ám a tiszta szeretet ezúttal sem kifizetődő. Mikor az emberek el akarják foglalni Múriát, a szerelmet hamar felváltja a királyi trón megszerzésének vágya. Demónát elárulja az egyetlen emberi lény, akiben valaha megbízott, s ezzel kezdetét veszi a bosszú. Demóna szíve már nem szeretettel és madárcsicsergéssel van tele, hanem megbántással és haraggal.

Csak egyetlen cél hajtja, hogy bosszút álljon a királyon, s hogy ugyanolyan sebzettnek érezze magát egykori szerelme, mint amilyenné őt tette. Ebben a sztoriban Auróra (Csipkerózsika) személye mellékes, most csupán statiszta saját meséjében. A film rendkívüli módon mutatja be, milyen érzelmi változásokon megy át Demóna, és milyen belső harcokat kell saját magával megvívnia. Az évek folyamán, amíg az átok beteljesedésére vár, figyelemmel kíséri a kislány életét, aminek az lesz a vége, hogy megszereti gyűlöletének tárgyát, s mindent megtesz annak érdekében, hogy feloldja a saját maga által életre keltett átkot.

A film Demóna személyiségfejlődését eleveníti meg a filmvásznon Robert Stromberg csodálatos effektjeivel tarkítva. Angelina Jolie és a Disney meséből ismert Demóna közötti hasonlóság megdöbbentő. Jolie rendkívüli módon hasonul az általa megformált hőshöz, s a Csipkerózsika rajongók szeme előtt megelevenedik gyerekkoruk egyik legfélelmetesebb kulcsfigurája.

Muntyán Bernadett

SZABADTÉR: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 129 cikkből

 • Interjú Dr. Szabó-Tóth Kingával

  Interjú Dr. Szabó-Tóth Kingával • 135 napja

  Dr. Szabó-Tóth Kinga szociológussal, az Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének vezetőjével, nemzetközi dékánhelyettessel ültünk le beszélgetni az oktatási módszertanokról, a hallgatóság bevonásáról, az intézet megújulásáról.

 • IDÉN MÉG SPORTOSABB LESZ AZ EFOTT!

  IDÉN MÉG SPORTOSABB LESZ AZ EFOTT! • 167 napja

  Nem véletlen, hogy az EFOTT-ot tartják a legsportosabb nyári fesztiválnak, hiszen a táncon és a csápoláson túl – Jessie J, John Newman, Lost Frequencies, Dub FX, a Volbeat és a legnagyobb magyar együttesek koncertjei mellett – nappal számos mozgalmas tevékenységet lehet űzni, vagy éppen az új sportőrületeket kipróbálni. Itt a reggelek ébresztő tornával indulnak!

 • November 22-től újra elindul a Diósgyőri Mikulásvonat

  November 22-től újra elindul a Diósgyőri Mikulásvonat • 271 napja

  November 22-én immár 16. alkalommal indul a Diósgyőri Mikulásvonat 25 napon át tartó rendezvénysorozata, ahol minden jelmez, díszlet, közös tánc és dal azért születik, hogy az érkező családok két és fél órára kiszakadjanak a hétköznapi rutinból, elmerülhessenek a mesék csodálatos világában.

 • Hajnal József Mákdobáló című regényének könyvbemutatója

  Hajnal József Mákdobáló című regényének könyvbemutatója • 305 napja

  Október 10-én volt Hajnal József – egykori egyetemi hallgató – Mákdobáló című könyvének bemutatója a Miskolci Egyetem Könyvtárában. A beszélgetést Tóth Evelin vezette, a műből pedig az Egy Maszk tagjai olvastak fel részleteket.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30