Civilizációs problémák, avagy elmélkedés a 21. századi fogyasztói társadalomról

írta Tóth Babett, 2018. május 30–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

SZABADTÉR

A napokban újranéztem a kedvenc filmemet, a Harcosok klubját (1999), amit mindenkinek szívesen ajánlok (könyvben is). A fogyasztói társadalom kritikájának az egyik legjobb filmje. Elgondolkodtam, vajon tényleg ekkora a baj, mint ahogy ez a film ábrázolja?

Civilizációs problémák, avagy elmélkedés a 21. századi fogyasztói társadalomról

Civilizációs problémák, avagy elmélkedés a 21. századi fogyasztói társadalomról 

A napokban újranéztem a kedvenc filmemet, a Harcosok klubját (1999), amit mindenkinek szívesen ajánlok (könyvben is). A fogyasztói társadalom kritikájának az egyik legjobb filmje. Elgondolkodtam, vajon tényleg ekkora a baj, mint ahogy ez a film ábrázolja?

Mi is az a civilizáció? Jelenthet társadalmi, gazdasági, szellemi művelődést, műveltséget. Érthetjük alatta egy társadalom anyagi kultúráját, jólétét, eszközeit, technikai fejlődését. A civilizáció szoros összefüggésben van a városiasodással (urbanizációval), kényelemmel, ipari-technológiai fejlettséggel. 
A globális civilizáció leginkább az ipari forradalommal indult meg. Ipari forradalom a neve annak az átfogó társadalmi, gazdasági és technológiai változásnak. 

A romantika korszakát jellemezte egyfajta civilizációellenesség, ugyanis „Vissza a természetbe” mondatával ezt hirdette. Megelégelte az észkultuszt, az érzelmeket, kapcsolatokat hirdeti az anyagi javak, fejlődés helyett. A romantika szereti a falusi, vidéki környezetet, falut, tájat, természetet. 

A kapitalizmussal, mint tudjuk, kialakult a tőkés társadalom, melyre legfőképp a pénz hajhászat volt jellemző. A civilizált társadalomban a legfőbb érték a pénz lett, a termelői munka, az anyagi, jóléti javak előállítása, a technológia rohamos fejlesztése. 

Azzal azonban nem számoltunk, hogy ezzel a termelői tevékenységgel visszafordíthatatlan károkat okozunk. A modern kapitalista társadalomban az élet legfontosabbikává a fogyasztás vált. Ma a legfontosabb, a profit, a haszon. E mellett áll a modern tömegmédia is, mely közvetíti a termékeket a befogadó felé. 1978 körül, a háború utáni új generáció egy része ez ellen lázadt és kialakultak a kapitalizmus elleni mozgalmak. Ilyenek például a hippi mozgalmak. Elszerettek volna különülni az anyagias társadalmaktól. (Ekkor növekszik meg a drogfogyasztók száma.)  

Ma a civilizációs problémák globális problémák. Mára az egész világunk modern lett. 

Kétségtelenül számos előnnyel jár a civilizációnk előrehaladása: a távolságok lerövidültek, felgyorsult az információáramlás, gyógyszereket fejlesztettünk ki, kényelmesebb lett az életünk. Ezek csak látszólag pozitív dolgok. Mindennek van „mellékhatása”. Ilyen például: környezetszennyezés, demográfiai robbanás, társadalmi egyenlőtlenség, egészségünk nagyfokú romlása, az individuum előtérbe helyezése a társas kapcsolatokkal szemben, stressz, fogyasztói társadalom.  

Az orvostudomány fejlettsége ellenére telve vannak a kórházaink. Rengeteg civilizációs betegségről beszélhetünk ma. Ilyenek például a mozgásszervi-, daganatos- és a légzőszervi betegségek. Ide sorolható még az allergia, mely szervezetünk túlérzékenységi reakciója. A szabad kereskedelem utat nyitott a szenvedélybetegségnek is. Rengeteg ma az alkoholizmussal, drogfogyasztással stb.-vel küzdő ember. Manapság bárki hozzájuthat a tudatmódosító szerekhez. Ez további problémákat okoz társadalmunkban, mint például a családon belüli erőszak, öngyilkosság, halál stb. 

Felgyorsult, felpörgetett életmódunk velejáróra a stressz. A tartósan fennálló stressz akár komoly egészségkárosodást eredményezhet, mivel gyengíti a szervezet ellenállóképességét. A folyamatos zaj, pörgés nagyfokú stresszt váltott ki a társadalomból. A stresszre adott reakciók a szorongás, félelem, fizikai tünetek, kimerültség, agresszió, düh, depresszió. Az utóbbi a civilizált társadalmakban mára már szintén népbetegség. Ilyen népbetegség még manapság a pánikbetegség, insomnia (alvászavar), pszichés zavarok. Ezeket láthatjuk a fent említett filmben is. 

Az életminőségünk is egyre inkább romlik, a fogyasztói társadalomnak, rohanó életmódnak köszönhetően egyre több a gyorsétterem, egészségtelen étel, ennek köszönhetően a túlsúllyal küzdő ember. 
Az erkölcsi elvek teljes hanyatlásnak indultak, ma sokan úgy érzik, hogy aki tisztességes, kevésbé érvényesül az életben, mint aki tisztességtelen eszközökkel jut hozzá anyagi javakhoz, érdemhez, beosztáshoz.  

Ma az „Annyit érsz, amennyid van” mondat motivál mindenkit, a pénz a legfőbb hatalom. Fontosabbá váltak a külső értékek (smink, testalkat, luxusautó/ház, szépség), mint az erkölcsök és műveltség. 

Sok film, könyv feldolgozta a fogyasztói társadalom ellenességét. Ilyen például: Herbert Marcuse: Az egydimenziós ember, Chuck Palahniuk: Harcosok ​klubja, F. Várkonyi Zsuzsa · Kalo Jenő · Popper Péter · Sári László: Gyors ​élet, lassú halál? – A fogyasztói társadalom csapdái. 

Végezetül, szerintem jól összefoglalja ez az idézet, hogy mi is a probléma: „Elcseszett XXI. század - odáig fejlődtünk, hogy meghódítjuk a világűrt, miközben a saját földünkön nem tudunk rendet tenni. Mi, a "civilizáció csúcsa", a szofisztikált életvitel megtestesítői, tétlenül nézzük, ahogy hús-vér emberek még ma is kibelezik, lelövik, lebombázzák egymást elvekért, hatalomért vagy néhány száz négyzetméter földért.” (Al Ghaoui Hesna) 

 

SZABADTÉR: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 146 cikkből

  • Interjú a Kowalsky meg a Vega zenekarral

    Interjú a Kowalsky meg a Vega zenekarral • 870 napja

    11 album, több mint 200 dal, megszámlálhatatlan koncert: könyveket lehetne megtölteni a Kowalsky meg a Vega 2003 óta húzódó történetével. Interjú a zenekar basszusgitárosával, Szórád „Jimmy” Csabával.

  • Az állatok világnapja – interjú egy miskolci alapítvánnyal

    Az állatok világnapja – interjú egy miskolci alapítvánnyal • 895 napja

    Október 4-én ünnepeljük az állatok világnapját, aminek kapcsán Szatmári Cintiával, a Miskolci Második Esély Állatvédő Alapítvány munkatársával beszélgettünk.

  • Flo Rida idén is az EFOTT-ra készül

    Flo Rida idén is az EFOTT-ra készül • 1006 napja

    Idén tényleg ott lesz az EFOTT-on és várhatóan hatalmas bulit csap majd a Velencei-tó partján az amerikai rapperóriás, Flo Rida. Az augusztus 11-15. között tartó fesztivál a hazai nagyágyúk mellett még a vírushelyzet nehézségeit is leküzdve igyekezett külföldi sztárral színesíteni a zenei programkínálatot. A lista egyre hosszabb: sokak mellett a Wellhello, a Halott Pénz, Horváth Tamás, a Bagossy Brothers Company, a Follow The Flow, Majka és Curtis, illetve a most bejelentett Flo Rida adja az egyik nagyszínpados kínálatot.

  • Több mint száz ajándékcsomagot adományoztak a miskolci katonák a Magyar Vöröskeresztnek

    Több mint száz ajándékcsomagot adományoztak a miskolci katonák a Magyar Vöröskeresztnek • 1194 napja

    Elszállították azokat a cipősdobozokat, melyeket a miskolci katonák állítottak össze rászoruló fiataloknak. A felhívásra a megye hivatásos, szerződéses és önkéntes állománya is megmozdult, így két hónap alatt több mint 100 dobozt gyűjtöttek. A csomagokat gondosan becsomagolták és címkével látták el, melyeken megjelölték, hogy kinek szánják azokat.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30