Műanyagból üzemanyagot?!

írta Kecsmár Gergő, 2019. szeptember 13–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

SZABADTÉR

A Miskolci Egyetem Energia-és Minőségügyi Intézeti Tanszékén zajló műanyaghulladék- feldolgozási kísérlet új mérföldkőhöz érkezett. A projekt kitalálója és szakmai irányítója Dr. Dobó Zsolt tudományos munkatárs.

Műanyagból üzemanyagot?!

Az Our World in Data kutatása szerint: míg az 1950-es évben a műanyagtermelés 2 millió tonna/év volt, ez a szám 2015-re megközelítette a 381 millió tonnát. Ha a fenti két dátum közötti időintervallumot tekintjük, akkor 65 év alatt összesen 7,8 milliárd tonna műanyagot állítottunk elő, ami 1 tonna műanyagot jelent személyenként a Föld mai lakossági adataihoz igazítva. Ennek a mennyiségnek pedig a jelenlegi statisztikai adatok szerint mindössze 9%-a került újrahasznosításra 1950 óta. Bár az újrahasznosítás és az energetikai hasznosítás mértéke is az elmúlt években jelentősen növekedett, az egyre növekvő hulladék mennyiség az új hasznosítási technológiák megjelenését is magával hozza.

A Miskolci Egyetem Energia-és Minőségügyi Intézeti Tanszékén zajló műanyaghulladék- feldolgozási kísérlet új mérföldkőhöz érkezett. A projekt kitalálója és szakmai irányítója Dr. Dobó Zsolt tudományos munkatárs a hazai tudományos szakmában is egyedülállónak számító kutatás keretén belül vizsgálta a legtöbb háztartásban előforduló műanyaghulladék (PS, PP, LDPE, HDPE stb.) pirolízisével (hőbontásával), majd desztillációjával keletkező különböző forrásponttartománnyal bíró párlatok üzemanyagként való hasznosíthatóságát.

NÉHÁNY SZÓ A MŰANYAGOKRÓL

A műanyagok egy összefoglaló név, ami magába foglalja a szerves vagy szervetlen óriásmolekulák (makromolekulák) összességét, azaz a polimert (poli-sok, mer-rész), ill. az ehhez hozzáadott adalékokat és társító komponenseket, mint pl.: a stabilizátorok, csúsztatók vagy lágyítók. Ezek aránya az egyes műanyagtípusoknál változhat néhány tizedszázaléktól egészen 50%-ig.

HOL TARTUNK MOST?

A pirolízis olajokból nyert motorhajtó anyagok sikeres és rendkívül ígéretes benzinmotoros teszteken vannak túl. A fent említett műanyagfajtákból előállított motorhajtóanyagok jelentős fogyasztáscsökkenést mutattak (a polisztirol esetében akár 15%-ot), a kereskedelmi forgalomban kapható üzemanyagokhoz képest.  A kutatás bár még kezdeti fázisban van s a "műanyagbenzin" forgalmazása is messzi célnak tűnik még, de az eredmények bíztatóak. A következő lépcső a kisüzemi körülmények megteremtése, amivel mennyiségi és minőségi ugrás következhet be a kutatás életében. Mivel a fenti kísérletek egyszerre csak egy fajta műanyaghulladék meglétét feltételezték, így jelen cikk írása közben is zajlik egy szimuláció, amiben a világ, az EU s ezen belül is hazánk átlagos 2015 utáni műanyag-felhasználási trendjeit és a műanyag hulladék összetételét figyelembe véve kerül összeállításra egy heterogén (több különböző műanyagtípust) tartalmazó keverék, ami még inkább reális képet fest majd a címben is szereplő "műanyagból üzemanyagot" kérdés megválaszolásában.

Kecsmár Gergő

Közreműködött: Dr. Dobó Zsolt

SZABADTÉR: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 134 cikkből

 • Gyere zsugázni!

  Gyere zsugázni! • 33 napja

  Bár a mai világban egyre több dolog történik on-line, még a mai ember is kisgyermek korában azért valós játékokat játszott. Mindenki szeretett a családdal társasozni, sakkozni és kártyázni. Az emberek zömének mondanak valamit azok a kártyajátékok, hogy römi, kanaszta, 66, unó, makaó, lórum, snapszer és társaik.

 • FLO RIDA A 2020-AS EFOTT-ON

  FLO RIDA A 2020-AS EFOTT-ON • 43 napja

  Az EFOTT szervezőcsapata közzétette az első nemzetközi fellépőt, akit a Velencei-tó partjára várnak: ő pedig nem más, mint a világhírű amerikai rapper, Flo Rida! Produkcióját hazai közönség még biztosan nem láthatta, hiszen régi nagy slágerei mellett legújabb albumával fogja végigbulizni a nyarat. Ráadásul mindezt egy Pitbullal közös dal előzi meg hamarosan. Nézzük, ki mindenki érkezik még a 45. EFOTT-ra!

 • A Miskolci Egyetem Épületeinek kialakulása

  A Miskolci Egyetem Épületeinek kialakulása • 95 napja

  Egyetemünk mai képének kialakulása hosszas folyamat volt, mely sokszor politikai és más egyéb okok miatt sok fennakadásba ütközött, de eredménye megkérdőjelezhetetlen, hiszen a tavalyi évben is a Miskolci Egyetem nyerte el az ország legszebb campusa címet.

 • TIBES KONCERT AZ EGYETEMEN (10.15)

  TIBES KONCERT AZ EGYETEMEN (10.15) • 179 napja

  Csaba Tibor (Tibes) népszerű zenész, dalszerző-rapper az Alvajárók ébredése és egyéb nagysikerű dalok szerzője, előadója október 15-én koncertet ad a ROCKWELL KLUB előtti szabadtéri színpadon. Gyere te is, ott a helyed! Belépés:INGYENES!

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30