A Miskolci Egyetem Épületeinek kialakulása

írta Molnár Balázs, 2019. december 27–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

SZABADTÉR

Egyetemünk mai képének kialakulása hosszas folyamat volt, mely sokszor politikai és más egyéb okok miatt sok fennakadásba ütközött, de eredménye megkérdőjelezhetetlen, hiszen a tavalyi évben is a Miskolci Egyetem nyerte el az ország legszebb campusa címet.

A Miskolci Egyetem Épületeinek kialakulása

Egyetemünk mai képének kialakulása hosszas folyamat volt, mely sokszor politikai és más egyéb okok miatt sok fennakadásba ütközött, de eredménye megkérdőjelezhetetlen, hiszen a tavalyi évben is a Miskolci Egyetem nyerte el az ország legszebb campusa címet.

Habár a Nehézipari Műszaki Egyetem 1949-ben alakult meg, kezdetben a tanítás nem a campuson, ugyanis az még nem épült meg, hanem miskolci akkori legnagyobb gimnáziumában (akkoriban Fráter György Katolikus Gimnázium, ma Földes Ferenc Gimnázium) kezdődött meg a tanítás. 1953 nyarára megépült az A/1-es (akkori főépület), A/2-es, A/3-as az I.-es és II. -es nagy előadókkal és a gépészeti és kémiai laborszárnnyal, az E/1-E/7 bolyai kollégium, ami Bolyai Jánosról kapta nevét, és ami még mindig az ország legnagyobb kollégiumi egysége. Valamint épülőben voltak a B/1-es és C/1-es kohászati épületek, a 85 hektáron elterülő campuson Miskolc Dudujka völgyében, és végre az egyetem területén folytak a tanítások.

1965-ben az A/4-es új főépület, 1968-ban az E/7-es, 1983-ban az Egyetemi Sportcsarnok és 1986-ban a díszaula, mely Czibere Tibor nevéhez fűződik, került átadásra. A neves események, mint az évnyitó melyen több Digép gyári munkás is felvonult, és diplomaosztók melyen szintén mindig nagy tömeg volt, rendkívül népszerű rendezvények voltak, ezért volt fontos, hogy egy ennek megfelelő szintű helyen tartassanak.  Az akkori Bölcsészettudományi intézet 1993. január 12-én megvásárolta az Egyetem területén lévő Tüzeléstechnikai Fejlesztő Vállalat irodaépületét, s annak kezelői jogát a Miskolci Egyetemre ruházta. Így az Intézet birtokba vehette a 4464 négyzetméter alapterületű létesítményt, amely 11 nagyméretű előadótermével, 70 irodahelyiségével már megfelelt a bölcsészképzés céljainak.

Az Egyetemi Könyvtár és Levéltár kezdetben a Fráter gimnázium falai közt, majd később az E/3-as kollégium és A/1 es épületben találta meg helyét, még végül nagy várakozások után, egy az egyetem méretéhez és szintjéhez méltó épületbe került, melyet 1969-ben adtak át.

Képek forrása: Miskolci Egyetemi Archívum, internet

SZABADTÉR: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 137 cikkből

 • Nyomtatás 3D-ben

  Nyomtatás 3D-ben • 2 napja

  Még, ha saját magunkat nem is, de a technika rohamos fejlődésének hála gyakorlatilag bármit ki tudunk nyomtatni 3D-ben, ami csak eszünkbe jut. De hogyan jutottunk el idáig? Vajon előfordulhat, hogy a jövőben egy hagyományosnak mondható Canon nyomtató mellett majd minden háztartásban lesz egy 3D-s változat is?

 • Cleanfluencerek

  Cleanfluencerek • 2 napja

  Az utóbbi időben sokkal fontosabb lett a takarítás és a folytonos fertőtlenítés. Ezért pont jókor tört be a köztudatba a kifejezés, amit eredetileg Marie Kondo takarítással és annak örömével foglalkozó sorozata mutatott be a világnak.

 • Zyntern Online Case study challenge

  Zyntern Online Case study challenge • 2 napja

  A többszörös díjnyertes, idén 3 éves startup, a Zyntern.com esettanulmányi versenyt hirdet! Egy online esetmegoldó versenyre szeretnénk invitálni Titeket, melyre 3-4 fős diákszervezeti csapatokban jelentkezhettek! A verseny magyar nyelven zajlik!

 • Gyere zsugázni!

  Gyere zsugázni! • 37 napja

  Bár a mai világban egyre több dolog történik on-line, még a mai ember is kisgyermek korában azért valós játékokat játszott. Mindenki szeretett a családdal társasozni, sakkozni és kártyázni. Az emberek zömének mondanak valamit azok a kártyajátékok, hogy römi, kanaszta, 66, unó, makaó, lórum, snapszer és társaik.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30