Cleanfluencerek

írta Berényi Barbi, 2020. április 1–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

SZABADTÉR

Az utóbbi időben sokkal fontosabb lett a takarítás és a folytonos fertőtlenítés. Ezért pont jókor tört be a köztudatba a kifejezés, amit eredetileg Marie Kondo takarítással és annak örömével foglalkozó sorozata mutatott be a világnak.

Cleanfluencerek

A már említett Marie Kondo mellett más nők, mint például Lynsey Crombie  ’Queen of Clean’ (A tisztaság királynője) több mint 133,000 követővel rendelkezik és már megjelent az első könyve is a Hogyan Takarítsd ki a Házad. Ebben elmeséli, hogy honnan ered a szeretete a takarítás iránt illetve tanácsokat és praktikákat mond az olvasónak. Habár sokan vannak, akik negatívan állnak az ártatlan takarító influencereknek hiszen elmondásuk szerint ez visszahozza a sztereotípiát a nőkkel szemben. Viszont erről egyáltalán nincs szó, hiszen egy 1950-ben élő háziasszonyt és egy mai nőt nem lehet egy kalap alá venni. 

Habár eléggé egyértelmű a szó jelentése mégis kifejtést igényel, hiszen több rejlik a fogalomban, mint azt gondolnánk. Olyan személyekről beszélünk, akik másabbak mint egy átlagos influencer kinek a legfontosabb az emberek „befolyásolása”. A cleanfluencerek szemet gyönyörködtető képeket posztolnak Instagrammra ezzel ösztönözve követőiket arról , hogy tegyenek rendet maguk körül. Viszont a képek mögött sokkal több mondani való van, hiszen gyakran találkozunk olyanokkal, akik nem csak a takarítást hirdessék, de ezzel együtt azt is, hogy a mentális egészségünk nagy részben függ a környezetünktől. Elmondásuk szerint, ha körülöttünk rend van akkor az elménkben is rendezettebek lehetünk illetve motivációt kaphatunk arra is, hogy más feladatokat is elvégezzünk ha már eggyel elkészültünk.

A cleanfluencerek nem csak Instagrammon tevékenykednek. Azok számára akik nem érzik a motivációt egy kép után, nekik ajánlatos megnézni a YouTube csatornákat. Ezekben a videókban nem csak azt láthatja mindenki, hogy valaki takarít de könnyen tanulhat olyan praktikákat amik segítik a mindennapokat. Egyre népszerűbbé vállnak az olyan videók ahol takarítás során környezetnek nem ártó szereket használnak, vagy házilag elkészített tisztító szereket alkalmaznak. Így nem csak takarításra ösztönöznek, de környezetvédelemre is. 

U.I: A mostani időszakban nagyon fontos a takarítás, a fertőtlenítés illetve a kézmosás is. Ne felejtsétek ezeket megtenni!

Berényi Barbi
Fotók: internet

SZABADTÉR: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 143 cikkből

 • Több mint száz ajándékcsomagot adományoztak a miskolci katonák a Magyar Vöröskeresztnek

  Több mint száz ajándékcsomagot adományoztak a miskolci katonák a Magyar Vöröskeresztnek • 36 napja

  Elszállították azokat a cipősdobozokat, melyeket a miskolci katonák állítottak össze rászoruló fiataloknak. A felhívásra a megye hivatásos, szerződéses és önkéntes állománya is megmozdult, így két hónap alatt több mint 100 dobozt gyűjtöttek. A csomagokat gondosan becsomagolták és címkével látták el, melyeken megjelölték, hogy kinek szánják azokat.

 • Felhívás konferencián történő előadásra

  Felhívás konferencián történő előadásra • 81 napja

  A Kisebbségi Jogvédő Intézet, többéves hagyományokra visszanyúló tudományos konferenciát szervez, a jelenlegi járványügyi helyzetre tekintettel, online módon, Magyarok jogvédelme a Kárpát-medencében címmel.

 • Nyári programok 2020

  Nyári programok 2020 • 231 napja

  Habár még nem teljesen tűntek el a korlátozások az országban, már sokkal szabadabban, de még mindig elővigyázatosan kezdhetünk el tervezni egy-egy nyári kiruccanást és szabadtéri programot.

 • Számos jelenlegi és egykori oktatónk kapott kitüntetést Miskolc város napján

  Számos jelenlegi és egykori oktatónk kapott kitüntetést Miskolc város napján • 245 napja

  Régi hagyomány, hogy május 11-én, Miskolc város napján a város kitüntetésekkel ismeri el a miskolci polgárok és szervezetek kiemelkedő munkáját. Az idei kitüntetettek között kiemelkedően sok, 11 fő nem csak a városnak, de egyetemünknek is egykori vagy jelenlegi polgára.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30