A 70 éves Formula-1 idei szezon kezdete

írta Smolnicki Szilárd, 2020. április 2–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

SZABADTÉR

Fennállásának 70. évét valószínűleg nem így képzelte el a Formula-1, amely eddigi leghosszabb, 22 futamból álló idényét szerette volna abszolválni. Most azonban úgy tűnik, az utóbbi évek legcsonkább szezonja elé nézünk.

A 70 éves Formula-1 idei szezon kezdete

Inkább kérdésből van több, mint válaszból, és az elképesztőbbnél elképesztőbb teóriákból. A Formula-1 mezőnye előtt ugyanis nem aludtak ki a piros lámpák Melbourne-ben a március 15-ei hétvégén, miután a döntéshozók törölték/elhalasztották az Ausztrál Nagydíjat a koronavírus terjedése miatt. A folytatás teljesen képlékeny, hiszen napokkal később mind a bahreini, mind a vietnámi futamot elhalasztották, így,  ha az előzetesen kikiáltott versenynaptár dátumait vesszük alapul  a szezon leghamarabb május 3-án, a Holland Nagydíjon veheti kezdetét. Sok esély azonban erre sincs, egyes pletykák szerint ugyanis a június 7-ei Azerbajdzsáni Nagydíj valójában az első, melyre potenciálisan is esélyt látnak a szervezők. Ez pedig azt jelenti, hogy az eredetileg 8 hónapos idényt 6 hónapba próbálnak beszűkíteni, melyet elsősorban a szokásos 1 hónapos nyári szünet eltörlésével, a 3 helyett 2 napos versenyhétvégék kialakításával oldanának meg.

És, hogy mit lehet várni a szezontól, ha elkezdődik egyszer? Az idei év kissé háttérbe szorult fejlesztések terén – igaz cáfolja ezt a Mercedes ún. DAS kormányrendszere –, tekintettel arra, hogy 2021-re nagyobb volumenű változások lesznek a sportág életében, hála a lejáró Concorde-szerződéseknek. Apróbb változtatások azonban történtek, az idei évtől az FIA két szenzorral méri az üzemanyag átfolyási adatait, mivel az ellenfelek gyanúja szerint a Ferrari ennek hiánya miatt ért el nagyobb motorerőt tavaly. Kötelezik a csapatokat, hogy az autók első szárnyainak véglapjait szénszálötvözetből készítsék, mellyel a defektek számát szeretnék csökkenteni a párharcok során. Segítik továbbá azon csapatok munkáját, amelyek kevésbé megbízható kinetikus energiaátalakító rendszerrel – MGU-K, a motor főkomponense – rendelkeznek, ugyanis ezekből már kettő helyett hármat használhatnak a pilóták egy évben.

Az előzetes tesztek alapján nehéz ugyan megítélni, de kiindulva abból, hogy az előző évhez képest nagyobb mérvű változás nem történt sem a motorban, sem a gumikban, sem aerodinamikai szempontból; így egy kiélezett, akár 3 csapat pilótáiból álló hajsza indulhat meg a világbajnoki címért.

Hamilton hetedszer? Vettel ötödször? Esetleg Leclerc vagy Verstappen, vagy valaki egészen más nevet majd utoljára?

(1.) Fotó: internet
(2.) Fotó: GettyImages / formula1.com

SZABADTÉR: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 146 cikkből

 • Interjú a Kowalsky meg a Vega zenekarral

  Interjú a Kowalsky meg a Vega zenekarral • 769 napja

  11 album, több mint 200 dal, megszámlálhatatlan koncert: könyveket lehetne megtölteni a Kowalsky meg a Vega 2003 óta húzódó történetével. Interjú a zenekar basszusgitárosával, Szórád „Jimmy” Csabával.

 • Az állatok világnapja – interjú egy miskolci alapítvánnyal

  Az állatok világnapja – interjú egy miskolci alapítvánnyal • 794 napja

  Október 4-én ünnepeljük az állatok világnapját, aminek kapcsán Szatmári Cintiával, a Miskolci Második Esély Állatvédő Alapítvány munkatársával beszélgettünk.

 • Flo Rida idén is az EFOTT-ra készül

  Flo Rida idén is az EFOTT-ra készül • 905 napja

  Idén tényleg ott lesz az EFOTT-on és várhatóan hatalmas bulit csap majd a Velencei-tó partján az amerikai rapperóriás, Flo Rida. Az augusztus 11-15. között tartó fesztivál a hazai nagyágyúk mellett még a vírushelyzet nehézségeit is leküzdve igyekezett külföldi sztárral színesíteni a zenei programkínálatot. A lista egyre hosszabb: sokak mellett a Wellhello, a Halott Pénz, Horváth Tamás, a Bagossy Brothers Company, a Follow The Flow, Majka és Curtis, illetve a most bejelentett Flo Rida adja az egyik nagyszínpados kínálatot.

 • Több mint száz ajándékcsomagot adományoztak a miskolci katonák a Magyar Vöröskeresztnek

  Több mint száz ajándékcsomagot adományoztak a miskolci katonák a Magyar Vöröskeresztnek • 1093 napja

  Elszállították azokat a cipősdobozokat, melyeket a miskolci katonák állítottak össze rászoruló fiataloknak. A felhívásra a megye hivatásos, szerződéses és önkéntes állománya is megmozdult, így két hónap alatt több mint 100 dobozt gyűjtöttek. A csomagokat gondosan becsomagolták és címkével látták el, melyeken megjelölték, hogy kinek szánják azokat.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30