Mi is az a horoszkóp?

írta Stumphauzer Laura, 2015. március 4–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

SZABADTÉR

A horoszkóp szó hallatán a legtöbb emberben vegyes gondolatok ébredhetnek, hiszen vannak, akik teljesen megbíznak abban, amiket olvasnak, mások pedig nem értik, hogy miért is jó, mi értelme van.

Mi is az a horoszkóp?

Nem kell feltétlenül mindent elhinni, de nagyon sokszor hallottam már a mindennapok során, hogy tényleg úgy alakult valakinek a napja, ahogy az a horoszkópjában állt. Persze olyan is előfordul, hogy egyáltalán nem volt igaz belőle semmi. Ha igazán elemezni akarjuk, akkor már magának a horoszkóp szónak is érdekes jelentése van, a ”horoscopos” görög eredetű szóból származtatjuk, ami az ”óra nézése/figyelése” cselekvést jelenti. A világ nagy részén alapjául a 12 állatövi jegy (Kos, Bika, Ikrek, Rák, Oroszlán, Szűz, Mérleg Skorpió, Nyilas, Bak, Vízöntő, Halak), a 10 égitest (Nap, Hold, Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz, Plútó), a 12 (asztrológiai) ház, és a fényszögek (bolygók viszonya egymáshoz) szolgálnak. Sokan ezek miatt nem hisznek benne, mert mégis ki tudná kiolvasni ezekből az emberre jellemző tulajdonságokat. Erre vannak az asztrológusok/csillagjósok, akik ezekről az összefüggésekről tanulnak, és próbálják értelmezni őket.

Nagyon sokféle horoszkóp létezik, és így kedvünkre válogathatunk, hogy melyikben bízunk a leginkább. Népenként is más és más az értelmezésük, fajtájuk. A felosztásuk is eltérő, mert vannak, amik nagyjából a havi felosztást követik, míg mások a születési évszámtól függenek. Beszélhetünk továbbá témájukat illetően is többféléről, ott vannak a szerelmi horoszkópok például. Sok közülük a négy fő elemmel is foglalkozik, és társítja a különböző jegyekhez, ezek a tűz, víz, föld, levegő. Manapság egyre elterjedtebb az is, hogy ásványokat párosítanak hozzájuk, amiknek sokszor gyógyító, jótékony hatást is tulajdonítanak.

Az itthon leginkább ismert horoszkóp a csillagjegyek, azaz állatövi jegyek alapján történő osztályozás. Ezekből 12 van és havonta váltják egymást, de nem a pontos hóvégeken, általában 21-23 között. Ebből a fajtából szokott készülni napi, heti, havi, évi, szerelmi és párhoroszkóp, egészség, üzleti, de ezek csak a keresettebb, olvasottabbak, rengeteget lehetne ide még felsorolni.

Másik sokak által ismert a kínai horoszkóp, ahol évekre osztják a csillagjegyeket. Maga az év kezdése is eltérő, hiszen idén a Kescske éve van, de ez csak 2015. február 19-én veszi kezdetét. A ciklusok a négy elem mellé még a fát is figyelembe veszik, és így vannak kombinálva az állatövi jegyekkel, minden elemnek van egy uralkodó bolygója is. Rendelkeznek pozitív, illetve negatív sugárzással, Yang-gal és Yin-nel, ami egyben a hím és nőnem megfelelője is. A csillagjegyek sorban a Patkány, Bivaly, Tigris, Nyúl, Sárkány, Kígyó, Ló, Kecske, Majom, Kakas, Kutya, Disznó, tehát teljesen eltérőek az európai állatövi jegyektől.

Fontos még a kelta horoszkóp is, ami igen különleges, hiszen nem állatokat, csillagjegyeket használ, hanem növény fajtákat (főként fa). Nem egyszerű, hiszen kétféle felosztás is van, ezekben megtalálhatóak közös elemek is. Az egyikben 21 -féle fa van, míg a másikban 13 fa/növény, de van egy fő jellemvonás a kettő között, miszerint napokhoz köthetők, illetve rövidebb egybefüggő időszakokhoz. A párosításokat régen a druidák készítették a megfigyeléseik alapján. Az első felosztáshoz tartoznak a cédrusfa, erdei fenyő, szomorúfűz, szilfa, almafa, fenyőfa, ciprusfa, jegenyefa, hársfa, mogyorófa, fügefa, gyertyán, berkenye, juhar, diófa, gesztenyefa, kőris, tölgy, nyír, olajfa és a bükk. A másiknál a növényekhez különféle kelta jelképek is tartoznak: nyír-fehér szarvasbika, berkenye-zöld sárkány, kőris-háromágú szigony/tengeri ló, éger-ötágú csillag/sólyom, fűz-tengeri kígyó, galagonya-kehely, tölgy-fehér ló/arany kerék, magyal-egyszarvú/lángoló dárda, mogyoró-szivárványos lazac, szőlő-fehér hattyú, repkény-pillangó, nád-fehér kutya/kő, bodza-fekete ló/holló. Itt is megfigyelhető, hogy a többi néphez hasonlóan a körülöttük lévő élőlények, és mítoszok alapján próbálják meg elemezni az emberi természetet.

Nagy jelentőséget tulajdonítanak sokan az indián horoszkópnak is, mely érdekes, hiszen a többivel ellentétben itt a megjelenő állatok természetére alapozva alkották meg a párhuzamokat az emberekkel. Ez is havi felosztásban van, és 12 állat (totemállat) szerepel benne, ezek a: sólyom, hód, szarva, harkály, lazac, barnamedve, holló, kígyó, bagoly, lúd, vidra, farkas.

Utoljára, de nem utolsósorban az azték horoszkóp lehet figyelemfelkeltő még, és ez talán a saját jegyünk megkeresése szempontjából a legbonyolultabb is. Figyelembe kell venni a születési évet, hónapot és napot is. Az évek csoportosítva vannak 4-5-6-osával, és azokon belül 27-28 részre vannak felosztva az időszakok. Ráadásul nem csak állatokat meg növényeket használ, hanem akár tárgyakat (kés), természeti elemeket (eső), jelenségeket (földrengés) is, amik időnként, akár éven belül is visszatérhetnek.

A régebbi horoszkópoknál azt is figyelembe kell venni, hogy találhatunk többféle csoportosítást, változatot is, hiszen az idők során ezeket is újraértelmezték. A felsoroltak mellett vannak még továbbiak is, de egy könyv nem lenne elég mindegyiket leírni, értelmezni, ezek csak a közkedveltebb fajták, és általuk bemutatható, hogy ahány nép, annyi szokás uralkodik még az asztrológia területén is.

SZABADTÉR: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 141 cikkből

 • Nyári programok 2020

  Nyári programok 2020 • 147 napja

  Habár még nem teljesen tűntek el a korlátozások az országban, már sokkal szabadabban, de még mindig elővigyázatosan kezdhetünk el tervezni egy-egy nyári kiruccanást és szabadtéri programot.

 • Számos jelenlegi és egykori oktatónk kapott kitüntetést Miskolc város napján

  Számos jelenlegi és egykori oktatónk kapott kitüntetést Miskolc város napján • 162 napja

  Régi hagyomány, hogy május 11-én, Miskolc város napján a város kitüntetésekkel ismeri el a miskolci polgárok és szervezetek kiemelkedő munkáját. Az idei kitüntetettek között kiemelkedően sok, 11 fő nem csak a városnak, de egyetemünknek is egykori vagy jelenlegi polgára.

 • KJI Esszépályázati felhívás 2020 - Határidőváltozás!

  KJI Esszépályázati felhívás 2020 - Határidőváltozás! • 206 napja

  A Kisebbségi Jogvédő Intézet esszépályázatot hirdet külhoni és magyarországi egyetemi hallgatóknak (jogász, társadalomtudományi, politológus szak), fiatal jogászoknak és kisebbségvédelemmel foglalkozó pályakezdő külhoni fiataloknak az alábbiak szerint.

 • A 70 éves Formula-1 idei szezon kezdete

  A 70 éves Formula-1 idei szezon kezdete • 206 napja

  Fennállásának 70. évét valószínűleg nem így képzelte el a Formula-1, amely eddigi leghosszabb, 22 futamból álló idényét szerette volna abszolválni. Most azonban úgy tűnik, az utóbbi évek legcsonkább szezonja elé nézünk.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30