Stephen King és a sorozatok - Haven, Búra alatt

írta Báthori Kinga , 2015. május 18–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

SZABADTÉR

Oda vagy az író könyveiért, láttál pár feldolgozást és tetszett, vagy csak egy új misztikus sorozatot keresel? Cikkünkben olvashatsz King életéről, majd bemutatjuk két nagysikerű sorozatát.

Stephen King és a sorozatok - Haven, Búra alatt

Közel 80 könyv, számtalan film és díj bizonyítja, hogy az amerikai író, a jelen kor egyik legsikeresebb szerzője. Könyveit 40-nél is több nyelvre fordították le, és világszerte több mint 400 millió példányban adták el. Ám nem volt ez mindig így. Tanulmányai lezárása után néhány nehéz, nélkülözéssel töltött év következett, majd 1973-ban, a New American Library 400 000 dolláros rekordösszegért vásárolta meg a Carrie című regénye szerzői jogait. A mű nagy siker lett, King otthagyta a tanári pályát és életét az írásnak szentelte. Következő könyve, A ragyogás azonnal bestseller lett. Ezt követően sorra jöttek az újabb könyvek, filmadaptációk és sorozatok. Míg a Carrie filmváltozatára mindössze 3 évet kellett várni, a tv sorozatokkal már más a helyzet.  Bár 1984 óta több sorozat felhasználta műveit néhány epizód erejéig, sőt 1998-ban egy X-Akták epizódot is írt, egészen 2000-ig kellett várnunk, hogy megérkezzenek az első olyan tévésorozatok, melyek teljes egészükben Kinga adaptációk. Vagyis jött a Kingdom Hospital – A félelem kórháza, A holtsáv, illetve a Nightmares of Dreamcapes-sorozat.

2010-ben útnak indították a Haven című amerikai sorozatot, mely a Colorádó kölyök című nem túl hosszú regény adaptációjából készül. Egy furcsa kisvárosba kalauzol minket, ahol az emberek egy része, különböző képességekkel rendelkezik, melyeket átkoknak hívnak. Az átkozottak, nem tudnak képességeikről, nem tudják irányítani azt, és gyakran másoknak ártanak ezzel. Van, aki élő sokkolóként működik, valaki az időjárást irányítja, járványt okoz, vagy csak nem érez semmit. A kisvárosba érkező Audrey Parker FBI ügynök ezekkel a bajokkal találja szembe magát. Majd 2013-ban megérkezett A búra alatt című misztikus horror, mely az év legnagyobb meglepetése volt, és 20 éve nem látott nézettségi adatokat hozott az USA-ban. A story lényege a búra, mely váratlanul, hó gömbbe zárja a békésnek látszó kisvárost, számos baleset és halálesetet okozva ezzel. A burok folyamatosan kihívások elé állítja a bennrekedteket, akik sehogy sem tudnak kijutni. A sorozat a szerző azonos című, 2009-ben megjelent könyve alapján készült. Egyik sorozat sem mondható szokásosnak, ahhoz, hogy kibontakozzon a történet és megkedveljük a remekül kidolgozott karaktereket, - a két nagyszerű alap sztori mellett ez a nagy erőssége a sorozatoknak- várnunk kell néhány epizód erejéig.

SZABADTÉR: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 132 cikkből

 • A Miskolci Egyetem Épületeinek kialakulása

  A Miskolci Egyetem Épületeinek kialakulása • 29 napja

  Egyetemünk mai képének kialakulása hosszas folyamat volt, mely sokszor politikai és más egyéb okok miatt sok fennakadásba ütközött, de eredménye megkérdőjelezhetetlen, hiszen a tavalyi évben is a Miskolci Egyetem nyerte el az ország legszebb campusa címet.

 • TIBES KONCERT AZ EGYETEMEN (10.15)

  TIBES KONCERT AZ EGYETEMEN (10.15) • 113 napja

  Csaba Tibor (Tibes) népszerű zenész, dalszerző-rapper az Alvajárók ébredése és egyéb nagysikerű dalok szerzője, előadója október 15-én koncertet ad a ROCKWELL KLUB előtti szabadtéri színpadon. Gyere te is, ott a helyed! Belépés:INGYENES!

 • Műanyagból üzemanyagot?!

  Műanyagból üzemanyagot?! • 133 napja

  A Miskolci Egyetem Energia-és Minőségügyi Intézeti Tanszékén zajló műanyaghulladék- feldolgozási kísérlet új mérföldkőhöz érkezett. A projekt kitalálója és szakmai irányítója Dr. Dobó Zsolt tudományos munkatárs.

 • Interjú Dr. Szabó-Tóth Kingával

  Interjú Dr. Szabó-Tóth Kingával • 295 napja

  Dr. Szabó-Tóth Kinga szociológussal, az Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének vezetőjével, nemzetközi dékánhelyettessel ültünk le beszélgetni az oktatási módszertanokról, a hallgatóság bevonásáról, az intézet megújulásáról.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30