A régi fotók megelevenedett gyermekei - Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

írta Schäffer Anett , 2015. július 15–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

SZABADTÉR

Ransom Riggs, aki a régi fényképek szerelmese, egy könyvet szeretett volna összeállítani imádott fotóiból, ám egy szerkesztő azt tanácsolta neki, hogy inkább egy regényt írjon a gyűjteményt használva útmutatóként. Az íróvá avanzsáló amerikai gyűjtő, filmes, blogger pedig a tanácsot megfogadva az írás mellett újabb fényképek felkutatásába kezdett.

A régi fotók megelevenedett gyermekei - Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

Ahogyan az alkotás során sem vált el a szöveg a képektől, hanem együtt alakították a történetet, úgy a regény olvasásakor sem csupán az illusztráció szerepét töltik be a különleges, hátborzongató, fekete-fehér fényképek, hanem a mű a szöveggel egyenrangú részei. A történetben is kulcsfontosságúak, ezekkel próbálja igazolni a történet főszereplője, Jacob és a nagypapája is családjuknak, hogy történeteik valóságosak, nem csupán fantáziájuk, az időskori leépülés vagy az őrület teremtményei. Ám ezeknek a fényképeknek a nagy része különböző trükkök felhasználásával készült vintage felvétel, amelyek épp a valóságot próbálják módosítani, másképp láttatni.

A mű központi motívuma a távolság, a Kalifornia és Wales közötti hosszú, kényelmetlen utazás, a múlt és a jelen, a képzelet és a valóság, a gyermekkor és a felnőttkor közötti távolság megtestesítője. A gyermekkor varázslatos világát azonban nem a rajongásig szeretett furcsa nagypapa halála töri szét, hanem még évekkel korábban a szülők, akik mihamarabb a szürke valóságba próbálják Jacobot bevezetni, erre így emlékszik vissza a regényben a fiú: „…egy nap anyám leültetett, és elmagyarázta, hogy nem lehetek felfedező, mert a világon már mindent felfedeztek .” Ám a családi drogériában dolgozó félénk tinédzsert a nagypapa segélykérő telefonhívása és utolsó üzenete kirángatja a hétköznapi kisvárosi életből, melynek helyét újra a gyermekkor csodákkal teli világa veszi át, azonban ez a világ hirtelen sokkal félelmetesebbnek és fenyegetőbbnek tűnik, mint korábban, a felnőtté válás elől ide sem lehet elmenekülni.

A szülők úgy tűnik, mindent megpróbálnak, hogy újra a saját valóságukba vezessék be a fiukat, akit beszámolói alapján őrültnek tartanak, és a pszichiáter tanácsára elviszik Walesbe, ahol a nagypapa nevelkedett, ám Jacob egyre inkább belevonódik a fényképeken és a nagypapája történeteiben megörökített életbe, ahelyett, hogy elfelejtené azt.

Jacob épp akkor kezd felelősséget vállalni saját magáért, döntéseiért és másokért, tehát felnőni, amikor saját nagyapja helyét veszi át a Vándorkisasszony különleges gyermekei között, akik a Sohaországban lakó Elveszett fiúkra hasonlítanak. A gyermekotthon békéjét fenyegető veszéllyel való szembenézést és a felnőtt létet egyik gyermek sem kerülheti el tovább. A gyermekek megelevenednek, és kilépnek a fotók és a kisvárosi Amerika mozdulatlanságából.

Riggs regénye New York Times bestseller lett megjelenése idején, 2011-ben, és ugyanebben az évben megvette a megfilmesítés jogát a 20th Century Fox. A filmváltozat Tim Burton rendezésében 2016 márciusára várható. 2013-ban a regény mangaadaptációja örvendeztette meg a rajongókat, még mielőtt a fejlődésregény második része, az Üresek városa megjelent volna 2014-ben. A harmadik rész még csupán előkészületben van, ám egy bizonyos, sokatmondó, hátborzongató régi fényképekből és hozzájuk kapcsolódó izgalmas jelenetekből a Library of Souls-ban sem lesz hiány.

SZABADTÉR: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 129 cikkből

 • Interjú Dr. Szabó-Tóth Kingával

  Interjú Dr. Szabó-Tóth Kingával • 105 napja

  Dr. Szabó-Tóth Kinga szociológussal, az Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének vezetőjével, nemzetközi dékánhelyettessel ültünk le beszélgetni az oktatási módszertanokról, a hallgatóság bevonásáról, az intézet megújulásáról.

 • IDÉN MÉG SPORTOSABB LESZ AZ EFOTT!

  IDÉN MÉG SPORTOSABB LESZ AZ EFOTT! • 137 napja

  Nem véletlen, hogy az EFOTT-ot tartják a legsportosabb nyári fesztiválnak, hiszen a táncon és a csápoláson túl – Jessie J, John Newman, Lost Frequencies, Dub FX, a Volbeat és a legnagyobb magyar együttesek koncertjei mellett – nappal számos mozgalmas tevékenységet lehet űzni, vagy éppen az új sportőrületeket kipróbálni. Itt a reggelek ébresztő tornával indulnak!

 • November 22-től újra elindul a Diósgyőri Mikulásvonat

  November 22-től újra elindul a Diósgyőri Mikulásvonat • 241 napja

  November 22-én immár 16. alkalommal indul a Diósgyőri Mikulásvonat 25 napon át tartó rendezvénysorozata, ahol minden jelmez, díszlet, közös tánc és dal azért születik, hogy az érkező családok két és fél órára kiszakadjanak a hétköznapi rutinból, elmerülhessenek a mesék csodálatos világában.

 • Hajnal József Mákdobáló című regényének könyvbemutatója

  Hajnal József Mákdobáló című regényének könyvbemutatója • 275 napja

  Október 10-én volt Hajnal József – egykori egyetemi hallgató – Mákdobáló című könyvének bemutatója a Miskolci Egyetem Könyvtárában. A beszélgetést Tóth Evelin vezette, a műből pedig az Egy Maszk tagjai olvastak fel részleteket.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30