Manók ülnek az agyad irányítópultjánál - Agymanók

írta Schäffer Anett , 2015. július 15–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

SZABADTÉR

A Disney-Pixar legújabb animációs filmje, az Agymanók elég gondolkodnivalót szolgáltat nem csak a gyerekeknek, de a felnőtteknek is, hiszen az érzelmeinket és a gyermekkortól való búcsúzást helyezi a középpontba. Az alkotók pedig igencsak kitettek magukért, hogy egy látványos és mindemellett fontos témákat boncolgató filmet készítsenek, ezt mutatja, hogy az Agymanók már az első hétvégén 90,4 millió dollár nyereséggel zárt, megdöntve így az Avatar korábbi rekordját.

Manók ülnek az agyad irányítópultjánál - Agymanók

Pete Docter rendező filmje a 68. Cannes-i Filmfesztiválon debütált, majd 2015 júniusában mutatták be a nagyközönség számára, és ahogy a már említett számokból is látható, rögtön nagy siker lett, ahogyan Docter korábbi filmjei, a Szörny Rt. és a Fel is.

Az Agymanók főszereplője Riley Anderson, egy boldog emlékekkel teli kiegyensúlyozott tizenegy éves kislány. Ám amikor az apja új munkája miatt az egész család költözni kénytelen Minnesotából San Franciscoba, Riley-nak búcsút kell mondania a legjobb barátnőjének, a hokicsapatának és gyermekkora szeretett helyszíneinek. Ez a változás nem csoda, hogy igencsak sok munkát ad a Fejhadiszálláson dolgozó érzelmeinek, Derűnek, Bánatnak, Haragnak, Majrénak és Undornak. Az eddig megszokott rend nem működik, Derű, aki eddig egyértelműen Riley uralkodó érzelme volt, nem képes új boldog emlékeket szerezni a lánynak San Franciscoban.  Derű hiába vitázik vele vagy zárja egy krétával zárt körbe, Bánat egyre több emlékhez ér hozzá, amik hirtelen elkékülnek, bánatossá válnak. Mikor pedig a legfontosabb emlékek egyike, egy főemlék is kékre változik, Derű és Bánat a nagy kalamajkában elhagyja a Fejhadiszállást, és amíg ketten Riley agyának eddig ismeretlen részeit fedezik fel, miközben a visszautat keresik, a másik három érzelemre marad a feladat, hogy Riley életét irányítsa.

 

A legnagyobb erőssége a filmnek az ötletesség, az, hogy az érzelmeket, az absztrakt gondolatokat, a felejtést, az emlékezést, a fantáziát, az agy igencsak összetett működését megfoghatóvá teszi azáltal, hogy képileg ábrázolja. Mindegyik érzelemhez egy-egy szín kapcsolódik, Derű sárga, Bánat kék, Undor zöld, Harag piros, Majré pedig lila. Az emlékeket a hozzájuk kapcsolódó érzelem színeinek megfelelő üveggolyók, a hosszútávú memóriát magas polcokból álló labirintus, a gondolatokat egy véletlenszerűen járó vonat, az álmok létrejöttét pedig egy filmstúdió reprezentálja a filmben.

A film elgondolása az emberi elméről igen érdekes, a cselekedeteinket eszerint elsődlegesen nem a logika vagy a gondolatok, hanem az érzelmeink vezérlik, és minden emlékünket alapvetően meghatározzák a hozzájuk kapcsolódó érzelmeink, a személyiségünket pedig a múltunk, a főemlékek építik fel.             

Rileynak a film során a búcsúzást kell megtanulnia, azt hogy képes legyen elengedni a múltat és újra felépíteni önmagát. El kell búcsúznia nem csak az olyannyira szeretett otthonától, de a gyermekkorától és gyermekkori személyiségétől is. Még nem felnőtt, de már nem is gyerek. Többé nem csak egy érzelem irányítja egy-egy pillanatban, az érzelmek nem egymást felváltva dolgoznak, hanem együtt, a boldogságba olykor egy kis szomorúság vegyül vagy a haragba undor. Ahogyan elhagyja gyermekkora helyszínét, úgy válik minden egyre bonyolultabbá, önmaga is. 

SZABADTÉR: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 129 cikkből

 • Interjú Dr. Szabó-Tóth Kingával

  Interjú Dr. Szabó-Tóth Kingával • 135 napja

  Dr. Szabó-Tóth Kinga szociológussal, az Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének vezetőjével, nemzetközi dékánhelyettessel ültünk le beszélgetni az oktatási módszertanokról, a hallgatóság bevonásáról, az intézet megújulásáról.

 • IDÉN MÉG SPORTOSABB LESZ AZ EFOTT!

  IDÉN MÉG SPORTOSABB LESZ AZ EFOTT! • 167 napja

  Nem véletlen, hogy az EFOTT-ot tartják a legsportosabb nyári fesztiválnak, hiszen a táncon és a csápoláson túl – Jessie J, John Newman, Lost Frequencies, Dub FX, a Volbeat és a legnagyobb magyar együttesek koncertjei mellett – nappal számos mozgalmas tevékenységet lehet űzni, vagy éppen az új sportőrületeket kipróbálni. Itt a reggelek ébresztő tornával indulnak!

 • November 22-től újra elindul a Diósgyőri Mikulásvonat

  November 22-től újra elindul a Diósgyőri Mikulásvonat • 271 napja

  November 22-én immár 16. alkalommal indul a Diósgyőri Mikulásvonat 25 napon át tartó rendezvénysorozata, ahol minden jelmez, díszlet, közös tánc és dal azért születik, hogy az érkező családok két és fél órára kiszakadjanak a hétköznapi rutinból, elmerülhessenek a mesék csodálatos világában.

 • Hajnal József Mákdobáló című regényének könyvbemutatója

  Hajnal József Mákdobáló című regényének könyvbemutatója • 305 napja

  Október 10-én volt Hajnal József – egykori egyetemi hallgató – Mákdobáló című könyvének bemutatója a Miskolci Egyetem Könyvtárában. A beszélgetést Tóth Evelin vezette, a műből pedig az Egy Maszk tagjai olvastak fel részleteket.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30