Nyári Túlélőkalauz

írta Tóth Orsi, 2015. augusztus 3–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

SZABADTÉR

A MEgazin nyári túlélőkalauza segít hasznos tippekkel és praktikákkal ellátni Téged, arra az esetre, ha fesztiváloznál, ha magaslati levegőre vágysz, ha strandolnál, ha külföldi kiruccanást tervezel, esetleg ha otthon felejtenéd magad.

Nyári Túlélőkalauz

– ha fesztiváloznál:

Kérdés, hogy egynapos bulit tervezel, amiből bázispont nélküli lófrálás következik a fesztivál területén, vagy egy ott alvós programot tartasz inkább szimpatikusnak sátrastul, hálózsákostul.  Előbbihez ajánlatos kényelmes hátizsákot öltened, hogy ne tőled legyen hangos a környék, amiért egész nap a durva vállpánt nehezedett a már a vizsgák terhétől megszabadult vállaidra.  Ha sátoros bentlakónak készülsz, jó ötlet lehet az elsősegély- központ vonzáskörzetébe letelepedni, hacsak nem dr House veszett el benned, és el sem indulsz a piros, fehér-keresztes dobozka nélkül. A sátorhely ilyen fondorlatos megválasztása „másnap” hajnalban jó emlékeztető lehet, ha netán nehézségeid támadnának korábban kijelölt fekvőhelyed újrafelfedezésében. Fényvédő alkalmatosságokról se feledkezz meg, a haverok szerint is van jobb program, mint este uborkás pakolással hűsíteni a paprikavörösre sült hátad.

– ha magaslati levegőre vágysz:

Első gondolatod az legyen: kullancsok. A kis bestiák ott lapulnak minden bokorban, de a fűben is előszeretettel ólálkodnak. Ne hagyd, hogy egy gonosz ízeltlábú okozta esetleges fertőzés később elhalványítsa a pompás hegyi túra emlékét. A kullancsriasztók mellett, a hegyvidéki időjárásra való tekintettel, meleg ruha és esőkabát kötelezően ajánlott kellékek a fesztiválra vásárolt (és ott nem elhagyott), pihe-puha vállpántos hátizsákba.

– ha strandolnál:

Strandon, vízparton legjobb, ha árnyékban találsz helyet, majd onnan kiindulva térképezed fel a legjobb csúszdás, vagy vizibiciklis helyeket.  A labdára, úszógumira figyelj, ezek népszerű strandcikkek. A büfénél és a vattacukros bácsinál döngicsélő darazsaktól óvakodj, ne ingereld őket és, ha lehet, ne ilyenkor próbáld ki a legédesebb új parfümöd.

– ha külföldi kiruccanást tervezel:

Uniós/schengeni határoktól függően útlevél vagy személyi ajánlott, nemkülönben némi nyelvtudás és/vagy okostelefonos alkalmazás, hogy ne vessz el a különféle vakációs szitukban. Némi utánajárás is hasznos lehet a megcélzott kultúra szokásait illetően, nehogy megsértsd az etikettet, mondjuk Moszkvában egy ártatlannak tűnő orrfújással, vagy ne adj’ isten zaklatással vádoljanak Londonban, ha puszival köszönnél.

– ha otthon felejtenéd magad:

Otthon nem hiszed, hogy bármi bajod eshet, mégis nem árt, ha résen vagy. Nem cél, hogy a szomszédénál is nagyobb tábortűzön süsd a szalonnát, és a melletted ülő is hálás lesz, ha a sztorizgatásba belemerülve nem csöpögteted le forró zsírral. Az otthoni medencébe nem jó ötlet beleugrani felhevült testtel, de a kerti munkát is a kánikula előtti, vagy utáni órákra időzítsd, nehogy a napszúrástól egy hétig fejfájással kelljen feküdnöd a négy fal közt.fotó: internet
(Campus Fesztivál 2014.)

SZABADTÉR: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 129 cikkből

 • Interjú Dr. Szabó-Tóth Kingával

  Interjú Dr. Szabó-Tóth Kingával • 142 napja

  Dr. Szabó-Tóth Kinga szociológussal, az Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének vezetőjével, nemzetközi dékánhelyettessel ültünk le beszélgetni az oktatási módszertanokról, a hallgatóság bevonásáról, az intézet megújulásáról.

 • IDÉN MÉG SPORTOSABB LESZ AZ EFOTT!

  IDÉN MÉG SPORTOSABB LESZ AZ EFOTT! • 174 napja

  Nem véletlen, hogy az EFOTT-ot tartják a legsportosabb nyári fesztiválnak, hiszen a táncon és a csápoláson túl – Jessie J, John Newman, Lost Frequencies, Dub FX, a Volbeat és a legnagyobb magyar együttesek koncertjei mellett – nappal számos mozgalmas tevékenységet lehet űzni, vagy éppen az új sportőrületeket kipróbálni. Itt a reggelek ébresztő tornával indulnak!

 • November 22-től újra elindul a Diósgyőri Mikulásvonat

  November 22-től újra elindul a Diósgyőri Mikulásvonat • 278 napja

  November 22-én immár 16. alkalommal indul a Diósgyőri Mikulásvonat 25 napon át tartó rendezvénysorozata, ahol minden jelmez, díszlet, közös tánc és dal azért születik, hogy az érkező családok két és fél órára kiszakadjanak a hétköznapi rutinból, elmerülhessenek a mesék csodálatos világában.

 • Hajnal József Mákdobáló című regényének könyvbemutatója

  Hajnal József Mákdobáló című regényének könyvbemutatója • 312 napja

  Október 10-én volt Hajnal József – egykori egyetemi hallgató – Mákdobáló című könyvének bemutatója a Miskolci Egyetem Könyvtárában. A beszélgetést Tóth Evelin vezette, a műből pedig az Egy Maszk tagjai olvastak fel részleteket.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30